Jablečný kompot s karamelovým sirupem
Suroviny:
1kg jablek
2 lžíce cukru
koření na svařák- skořice,hřebíček,badyán
voda
na karamel:
4 zarovnané lžíce cukru
voda
Postup:
Pokud máte doma jablka, která osychají a nikdo je nejí, tak tohle doslova zmizí.
Nakrájíme jablíčka na čtvrtky, vykrojíme jadřince, oloupeme a překrojíme ještě na půl. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou tolik, aby jablka byla ponořená. Přidáme cukr a koření a vaříme asi 10 minut. Pak můžeme servírovat nebo zavařit do sklenic a použít později.
Karamelový sirup:
Tento sirup je výborná tečka na jakýkoli druh dezertu. Na šlehaný tvaroh, na zmrzlinové poháry, na palačinky, na kynuté knedlíky i třeba na bublaninu. Kdo si netroufne na výrobu karamelového sirupu, může použít javorový sirup, ten je také výtečný.
Postup:
Do kastrůlku se silným dnem nasypeme 4 zarovnané lžíce cukru. Kastrolek zahřejeme a bez míchání na mírném ohni roztavíme cukr až do zlaté barvy. Dáváme pozor, aby se cukr nepřepálil. Zhořkne a nedá se použít. Místo míchání se snažíme jen protřepat nebo vznikajícím karamelem jen převalovat po kastrůlku. Jak budete míchat, udělají se hrudky, které se velice špatně potom rozpouští a jen si přiděláte práci. Do horkého karamelu nalijeme 2/3 hrnku vody a necháme svařit, než se objeví malé bublinky. Pak odstavíme a lijeme do skleněné lahvičky. Pozor! Karamel je velice horký a i když ho odstavíte z plotny, pořád pracuje. Je dobré ho před naléváním do lavičky zchladit v nádobě s ledem.
Závěrem:
Moje děti tento kompot milují. A dobře v něm zužitkuji jablka, která nevábí příliš na pohled.
Pro dospělé by se dal zalít rumem, vaječným likérem nebo třeba punčem a podávat horké třeba v zimě na horách. Lze ho podávat v mnoha verzích a to se mi na tom nejvíc líbí:)
Žádné komentáře:
Okomentovat