neděle 15. února 2015

Holandský řízek

Holandský řízek

Tento pokrm zná skoro každý, ale zkuste můj vymazlený recept, budete překvapení.


Suroviny:
500g libového bůčku nebo prorostlé krkovice
250g českého Eidamu
sůl 
pepř
rozmarýn
strouhanka
olej na smažení

Postup:
Na středně hrubé mlecí šabloně namele očištěné maso. Směs masa vymícháme se solí a pepřem do jednotné hmoty. Na hrubém struhadle nastrouháme sýr a pečlivě smícháme s masem. Sýr dáváme strouhaný, aby udělal pěknou strukturu a po nakrojení krásně vytékal. Jako třešničku na dortu prozradím svoje tajemství. V hmoždíři utlučeme snítku rozmarýnu,aby se uvolnily esenciální oleje, které porkm doslova nakopnou. Pokud nemáte čerstvý rozmarýn, postačí i sušený, ale efekt bude slabší. Není potřeba přidávat vejce, ani mouku. Když maso dobře vymícháte, bude držet krásně pohromadě. Pak už stačí vymodelovat pořádné řízance , obalit pouze ve strouhance a na pánvi usmažit do zlatavé barvy nebo do té doby, kdy maso přestane na omak pérovat.
Závěrem:
Když se u nás doma řekne " Holandský řízek" dopředu vím, že na druhý den nic nezbude.
Výborný je s bramborovou kaší, vařeným bramborem a tatarskou omáčkou nebo jen tak s čerstvým chlebem nebo zeleninovým salátem.

Žádné komentáře:

Okomentovat