Delikátní zeleninová polévka
Suroviny:
olej
2 lžíce másla
cibule
2 mrkve
3 snítky střední části řapíkatého celeru včetně lístků
brokolice-jako pěst velká
3 listy pekingského zelí
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
3 hrnky studené vody
1l horké vody
1 hrnek plnotučného mléka
1 žloutek
1 lžíce bílého balsamicového octa
sůl
pepř
muškátový oříšek
Postup:
Do rozpáleného hrnce nalijeme olej,aby zakryl dno, zpěníme cibulku,přidáme nakrájenou mrkev, tvrdé části brokolice(nebojíme se použít i košťály, když se odřízne slupka, chutná jako kedlubna) a necháme chvíli spolu dusit pod pokličkou.Nakrájíme řapíkatý celer, růžičky brokolice, pekingské zelí a přidáme do hrnce spolu s máslem. Když se máslo rozpustí, zahustíme směs moukou a důkladně rozmícháme.Pak nalijeme 3 hrnky studené vody a opět pořádně mícháme,aby se netvořily hrudky.Když vznikne hustá kaše, je čas na 1litr horké vody.Polévka se pak uvaří rychleji.
V hrnku si vidličkou rozšleháme žloutek a zalijeme mlékem. Vlijeme do polévky na zjemnění,dochutíme balsamicovým octem,solí,pepřem a nastouáme špetku muškátového oříšku.Celou polévku necháme ještě chvilku povařit a horkou ihned podáváme.
Závěrem:
Plný talíř polévky s čerstvým pečivem v pohodě zasytí i jako plnohodnotná večeře.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat