pátek 3. dubna 2015

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo s houbama


Tento pokrm je krajová specialita tady od nás z Krkonoš. Vařím ho podle receptu, který se dědí z generace na generaci

Nejprve si osmahneme cibulku dozlatova. Čím zlatější se povede, tím lepší chuť kyselo dostane.
Přidáme kmín a zalijeme vodou. Pak vložíme pokrájené brambory a hrst sušených lesních hub.

Loni byly přímo houbařské žně. Přinesla jsem si domů kupu nádherných  hřibů, jak ještě nikdy v životě.

Když jsou brambory poloměkké, připravíme si na zahuštění kvásek. Tady v kdejakém pekařství seženete chlebový kvásek v podobě takového lepivého těstíčka, lehce nakyslé chuti. Ten kvásek si dáte do vyšší nádoby a zalijete vodou, pak tyčovým mixérem rozmícháte dohladka a už jen s tím zalít polévku a máme skoro hotovo. Ještě zbývá na pánvičce umíchat pár vajec a moje babička dávala na konec přepuštěné máslo. Osolíme a můžeme dlabat.

Žádné komentáře:

Okomentovat